företal

         Att leva är att ta mått på ett under. Världens längsta och kortaste resa är mellan ögat och hjärtat, ty där krävs inte visum eller pass. Varje människa existerar i endast ett exemplar och när hon är borta kan hon inte ersättas av någon annan.

    Du bestämmer inte var och när du föds och vem som skall vara din fader och moder. Därmed är du inte förtjänt av dina arvsanlag. Genetiken är världens mäktigaste furste. Vi måste försona oss med den och vara solidariska med den fyrtiosjunde kromosomen, vattenskallen och ryggmärgsbråcket.

    En gammal människa har ett hjärta som är en lekplats för barn. Skratt och gråt ryms inte i kroppen. Världens mest avancerade dator sörjer inte och den blir aldrig arg, ledsen, glad eller förälskad och det gäller i dag och tusen år framöver.

    Ingen nobelpristagare kan förklara livets början och slut. I begynnelsen syns en millimeter av ett mirakel på bildskärmen. Pojken eller flickan gnistrar som en stjärna i rymden. Det första hjärtslaget hos en människa har inget vittne. Mycket avgörs i fostervatten som ryms i en fingerborg.

    Kärleken stavar aldrig fel när den skriver och den lutar en aning som gammaldags skrivstil på väg till graven. Ingenting av det som gör oss till människor syns i bruttonationalprodukten. Det gäller för sexualitet, glädje, sorg, hat och lust. Du kan inte skriva vackert, om du knyter handen.

    Du bär ett universum inom dig som sällan gör sig påmint. Inte förrän skada eller sjukdom uppenbarar sig blir du varse att du bör vara tacksam över det som gör dig till en särskild individ och person bland miljarder varelser.

    Din hjärna väger cirka 1400 gram och den är världens mest snillrika organ. Alla maskiner, byggnader, städer, konstverk och musikstycken har skapats av denna vikt. Syret i luften som du andas, hjärtat, blodet och hjärnan kan aldrig skiljas åt.

    När handen griper och benen bär dig samverkar miljoner synapser. Det centrala nervsystemet är en rangerbangård som håller reda på tiden för alla världens tåg. Ordet väger ingenting och det rör sig med ljusets hastighet 30000 mil i sekunden. Tungan och strupen har alltid huvudrollen på operascenen.
  
    Signalsubstanserna i hjärnan skriver romaner och dikter varje dag. De är vår tids främsta författare. De både skriver och läser sig själva och de skänker bort sina priser och belöningar till bäraren i form av lust, glädje och energi.

   Hjärtat är mänsklighetens främsta arbetare och det syns aldrig på en löpsedel. Blodet i den ena kammaren sjunger för den andra. Två lungor borde präglas på maratonlöparens guldmedalj.

    Det sista brevet som skrivs till en gammal människa har barnet inom henne som avsändare. Fostret minns det varma innanhavet i modern och skriver sitt testamente med fingerblomman. Ni kan läsa det med glasögon av glädje, men inte av sorg.

      Björn Ranelid